tiistai 23. syyskuuta 2014

Oulunsalon Varjakka

Oulun Nuottasaaresta länteen, Kempeleenlahden toisella laidalla piilee saari, jossa aika on pysähtynyt jonnekin sotia edeltäneisiin vuosiin. Varjakassa toimi sata vuotta sitten Pohjoismaiden suurin saha. Sahan toiminta loppui 1930-luvulla pääakselin katkeamiseen ja lama viimeisteli paikan kohtalon. Luonto on tehnyt tehtävänsä ja peittänyt paljon saaren historiaa alleen. Nyt sahayhteisöstä muistuttavat metsän keskellä vanhat tyhjillään olevat rakennukset ja kasvillisuuden peittämät perustukset. Varjakansaari on lähestulkoon yhteenkasvanut viereisen Pyydyskarin kanssa.

Varjakan alueen kehittämisestä järjestettiin arkkitehtuurikilpailu. Jos suunnitelmat toteutuvat, saari kokee lähivuosina suuren muodonmuutoksen, kun alue otetaan mökkeily- ja matkailukäyttöön. Saarelle on tarkoitus rakentaa moderneja kesäasuntoja. Myös jäljellä olevat vanhat rakennukset on tarkoitus kunnostaa ja ottaa takaisin käyttöön. Erikoisella pystyhirsitekniikalla rakennetuista taloista parhaassa kunnossa ovat sahan konttorirakennus, yksi asuinrakennuksista ja paloasema. Varsinaiset saharakennukset on aikoinaan purettu pois, mutta niiden perustuksia voi löytää lounaisrannan metsiköstä. Varjakan kartano mantereen puolella on myös visiitin arvoinen. Sataman tuntumassa on alueen historiasta kertova infotaulu.

Paras rantautumispaikka on eteläpään venelaituri, jonka kohdalta lähtevät saaren keskiosaan helppokulkuiset polut. Sahan jäljiltä lounaisrannan vesirajassa on mieletön määrä veden pyöristämää lautaa. Sitä riittää pohjassakin paikoin pitkälle rannasta.

Varjakka on suosittu etappi myös veneilijöille.






Saarikierroksen voi tehdä kävelemällä laiturilta lähteviä polkuja läpi tiheän rantakuusikon. Konttorirakennus löytyy saaren itäpäästä. Sahan pomolla on ollut komea parveke, josta on voinut katsella Oulun suuntaan. Konttorilta voi jatkaa kohti asuintalojen rivistöä. Viimeisen asuintalon jälkeen voit ihmetellä baskitaiteilijan kiveen nakuttamia säkeitä puretun talon porraskivissä. Polku jatkuu eteenpäin isolle asuinrakennukselle. Viimeisenä kannattaa vielä etsiä metsän keskeltä komea tornilla varustettu paloasema.

Lounaisrannalla on lyhyen matkaa esteetöntä kulkureittiä vaikka pyörätuolin käyttäjälle.



















Nuotiopaikka on saunarakennuksen vieressä. Omat polttopuut kannattaa varata mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti