torstai 16. lokakuuta 2014

Raahen Iso-Kraaseli

Iso-Kraaselin maamerkkinä seisoo puinen pooki, joka on samojen Albin Stjerncreutzin suunnitelmien mukaan rakennettu kuin Laitakarin pooki Oulun edustalla. Pookin vieressä seisoo yli satavuotias luotsiasema, joka viettää eläkepäiviään vuokrattavana majoitustilana. Samasta pihapiiristä löytyy saunan ja ison taukokatoksen lisäksi kaksi purjevajaa, joissa niinikään voi yöpyä. Me varasimme luotsituvan viikonloppuretken yösijaksi. Samalla saimme nautiskella erinomaisesta saunasta.


Aika on ajanut sen verran luotsituvan ohitse, että katon tähystysikkunoista tiiraileva näkee pääasiassa puiden latvoja. Iso-Kraaselin luotsit ovat epäilemättä olleet arvostettuja ammatissaan, koska laivojen arvokkaat lastit on täytynyt saada turvallisesti satamaan. Tarina kertoo, että Raahen kaduilla huudeltiin "Pooki flakkaa!", kun Iso-Kraaselin pookiin oli vedetty lippu merkiksi saapuvasta laivasta.








Saaren 2,3 kilometriä pitkä luontopolku kannattaa käydä kiertämässä. Polku mutkittelee erilaisten metsätyyppien läpi merenrantaniitylle ja yllättää monipuolisuudellaan. Kunnioitettavan kokoista petäjää pitää toki käydä ihmettelemässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti