Martti Raive meloi vuonna 1931 jauhosäkeillä pinnoittamallaan rimakajakilla kotikaupungistaan Oulusta Helsinkiin ja kirjoitti matkastaan myöhemmin kirjan "Kanootilla Oulusta Helsinkiin" (Karisto 1948).
Lääkäri oli suositellut keuhkosairaalle Raiveelle raitista ulkoilmaa. Niinpä hän päätti nauttia sitä ihan tosissaan. Oulusta lähtöään Raive kuvaa dramaattisin sanoin:
"Kaihoisin katsein käännyn silmäilemään vielä kerran kaupungin kasvoja. Oulu on kaunis mereltä katsottuna, varsinkin kun ilta-aurinko kultaa loistollaan sen valkoisten talojen ikkunaruudut ja heijastuu komean tuomiokirkon rististä kohden sinistä taivasta. Annoin silmieni viivähtää hetkisen tutuissa rakennuksissa, kaduissa ja puistojen vihreydessä. Tahdoin vielä kerran painaa lähtemättömästi mieleeni Oulujoen yli johtavat sillat, idyllisen Linnansaaren tähtitorneineen ja valleineen. Tahdoin vielä kerran kuunnella Merikosken mahtavaa pauhua, joka niin monta kesää ja talvea oli tuutinut minua iltaisin uneen ja aamulla herättänyt uuteen päivään. Herkistynein mielin, kääntyessäni jatkamaan matkaa, huokasin: »Kaunis olet, sinä Pohjolan valkea kaupunki, nähnenkö sinua enää koskaan!»"
Monenlaista ehti pitkän matkan aikana tapahtua. Vaasan saaristossa Raive sattui melontapäivän päätteeksi kalastajan mökkiin, jossa viimeisillään raskaana ollut rouva alkoi synnyttää. Isännän ollessa vielä verkoilla Raive toimi kätilönä synnytyksessä. Kieltolain aikaa kun elettiin, joutui Raive vesillä ollessaan myös keskelle pirtumiesten ja virkavallan välistä tulitusta. Ihme, että mies selvisi Helsinkiin saakka hengissä.
Varusteet eivät olleet nykymittapuulla kovinkaan turvalliset. Kangaspäällysteinen rimakajakki oli herkkä rikkoutumaan terävistä kivistä. Kelluntaliiveistä ei ollut tietoakaan, kun Raive puki korkkivyön ylleen kovemman tuulen yllättäessä. Ei ollut liioin kuorivaatteita, kuivapusseja eikä kännykkää, jolla hälyttää apua. Matkansa Raive rahoitti myymällä postikortteja.
"Kanootilla Oulusta Helsinkiin" löytyy ainakin Oulun pääkirjaston varastosta ja ei-lainattavana myös maakuntakokoelmasta. Hyvää lukemista talvikaudelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti