perjantai 26. joulukuuta 2014

Kirja: Perämeren kohdekirja

Perämeren kohdekirjassa on 218 sivua ihmeteltävää.
(Kuvalähde: www.visitbothnianbay.com)

Kuva lisätty blogiin tämän lauseen innoittamana:
"Kirjaa saa vapaasti käyttää Perämeren
yleishyödylliseen tarkoitukseen."
Boundless Bothnian Bay -hankkeen ohessa julkaistu Perämeren kohdekirja on erinomainen opas retkeilyyn Itämeren pohjoisimmassa sopukassa. Se esittelee rannikon satamia ja muita veneilijälle sopivia kohteita kattavasti Skellefteåsta Kokkolaan. Kirjan 112 kohdetta on esitelty hyvien perustietojen kera ja erityisesti satamien palvelut on listattu huolellisesti. Vaikka retkimeloja ei yleensä enemmälti palveluita matkalleen kaipaakaan, voi pidemmällä matkalla melova hyötyä vesipisteiden, kauppojen ja vessojen tiedoista. Satamat ovat myös käytännöllisimpiä melontaretkien lähtöpaikkoja, joihin on turvallista jättää auto yöksi tai useammaksi.

Kirja on tehty veneilijöille ja siinä esitellyt kohteet ovat veneellä saavutettavissa. Kajakilla retkeilevälle jää itse löydettäväksi moninkertainen määrä lisää kohteita väylien ulkopuolelta. Melonta mainitaan kirjassa vain Rahjan saariston yhteydessä. Retkimelojaa kummasti hymyilyttää Venealan Keskusliiton toimitusjohtajan kirjoittamassa esipuheessa maininta: "Veneily on aktiivisena liikuntamuotona ja nimenomaan perheliikuntamuotona aivan ykkönen." Soutua ja reippaampaa purjehdusta lukuunottamatta veneily merellä ei taida juuri hikeä nostattaa. Joka tapauksessa merelle sopivat kaikenlaisilla kulkupeleillä liikkujat, joita yhdistää mieltymys tai tarve vesillä liikkumiseen.

Jokaisesta kohteesta on lyhyt esittely, jossa kerrotaan nähtävyyksien lisäksi paikan luonnosta ja historiasta. Pisteitä voi teokselle antaa myös hienosta kuvituksesta. Jokaisesta kohteesta on vähintään yksi valokuva sekä pelkistetty kartta. Kartoissa ei ole merkittynä satamien sisääntuloväyliä, jotka varmasti monelle veneilijälle olisivat hyödyllistä tietoa.

Perämeren kohdekirjaa on painettu suomeksi vain 500 kappaletta, mutta kirjakaupoista sitä on turha etsiä. Boundless Bothnian Bay oli EU:n rahoittama hanke, joten kirjaa ei voida myydä kuluttajille. Onneksi ilmainen PDF-versio on vapaasti ladattavissa verkosta. Painetulle kirjalle olisi varmasti löytynyt ostajia, sillä hienosti kuvitettu laadukas teos kuluisi varmasti monen vesilläliikkujan käsissä hiirenkorville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti